Продавець Best Home Goods - "Кращі товари для дому, подарунки, дрібниці" розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
4739 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 08:30 найближчого робочого дня (сьогодні).

Best Home Goods
+380 (68) 999-56-22
+380 (67) 999-56-22
+380 (66) 486-38-55
Кошик

Чим обробити дерев'яну посуд .

Чим обробити дерев'яну посуд .

 

 

Напевно ви стали помічати, що народні традиції та звичаї стали поступово повертатися в сучасне життя. Пов'язано це з набридлими штучними матеріалами, чи це наслідок циклічності світових процесів, гадати не будемо. Завдання цієї статті набагато простіше – розповісти всі тонкощі просочення ложок і лопаток з дерева., і докладну відповідь на часто задається питання: «Чим обробити харчову дерев'яний посуд?»

Якщо вам пощастило купити дерев'яні столові прилади на ярмарку, або зробити дерев'яну ложку власноруч, то слідом за радістю від нових штучок, ви задумаєтеся над тим, чим і як обробити дерев'яну посуд для їжі?

Різного типу морилки і лаки відпадають, вони зовсім не підходять для обробки дерев'яних столових приладів, так як можуть нашкодити здоров'ю.

У будь-якому починанні краще орієнтуватися на поради та рекомендації майстрів, для яких процедура просочення виробів з дерева стала вже «рідне». В процесі освоєння різних методик, ви напевно зупиніться на найбільш для вас підходящою, чи зможете виробити свій унікальний метод.

Як би не відрізнялися рецепти обробки столових приборів з дерева у різних умільців, можна виділити дві основні методики просочення:

  • Обробка дерев'яного посуду маслом (рослинним або лляною)
  • Просочення виробів з дерева мастикою (масло, змішане з бджолиним воском)

Рослинна або лляне?

Якщо ви новачок, то свою першу дерев'яну ложку або лопатку можна просочити і рослинним маслом. Краще взяти масло рафінована, від нього менше запаху. Але все ж досвідчені майстри в результаті переходять на лляне. Воно не дає присмаку згірклості, краще всмоктується і корисніше для здоров'я. І якщо звернути погляд до наших мудрих предків, то вони покривали всю кухонну дерев'яне начиння саме лляною олією.

Рецепти олійних просочень з травами

Для найдосвідченіших, хто отримує задоволення від постійного пошуку чогось більшого, є кілька рецептів масляних настоїв. Робляться вони з різних видів цілющих трав і коренів:

  1. Масло з м'ятою. Висушену заздалегідь м'яту треба добре розтерти. Порошку з Сухого листя повинно вийти приблизно 100гр. Висипаємо його в скляну пляшку, додаємо 0,5 л лляної олії, закорковуємо і ретельно збовтуємо. Залишаємо настоюватися приблизно на 2 тижні. Не забувайте щодня струшувати настій. Поле проціджуємо отриману м'ятну просочення через марлю.
  2. Масло з корінням кульбаби, або з коренями дягелю. Процедура приготування така ж, як і в першому варіанті з м'ятою, але в цьому випадку корінці рослин дрібно рубаються і заливаються в пропорції 1часть кореня на 5 частин масла.
  3. Збір з семи коренів. Цей масляний настій хороший сильною концентрацією дубильних речовин, що містяться в коренях рослин. Ці речовини залишаються в маслі, і при просоченні дерева, вони прекрасно зміцнюють його верхні верстви. Беремо в рівних пропорціях корінці лопуха, кульбаби, оману, шабельника, комірника, живокосту. Процес настоювання точно такий же.

Якщо ви хочете трохи пограти з кольором, можна спробувати різні харчові рослинні олії. Наприклад, гарбузове та обліпихова олії додає красивий золотистий відтінок виробу з дерева.

Як промаслить виріб з дерева

Лляне масло краще брати свіжого віджиму і у перевірених продавців, при не дотриманні технології, олію з льону може мати гіркий смак і не дуже приємний запах.

Оптимальним рішенням буде розігріти масло на водяній бані. Для цього ємність з маслом поміщають в каструлю з водою більшого обсягу і ставлять на вогонь. Не потрібно доводити масло до кипіння, досить розігріти його до температури 60-65 С. При нагріванні щільність масла зменшується, і воно значно краще всмоктується в деревину.

Опускаємо у теплу олію дерев'яну ложку і чекаємо, поки вироби поступово не вийдуть всі бульбашки кисню. Виймаємо, обтираем сухою серветкою і викладаємо сушитися на сонці. Сонячне світло прискорює полімеризацію олії. У лляному маслі цей процес відбувається на природному рівні, на відміну від рослинної, в яку додають сикатив. Висушена таким чином ложка або лопатка знаходять дуже високу водостійкість, і прослужать вам не один рік.

Просочення мастикою

Перш ніж обробити дерев'яну посуд мастикою, переконайтеся, що вироби добре просушені. Сама мастика виходить із суміші лляної олії і воску. Пропорції тут можуть бути різні, все залежить від того, який твердості мастика вам знадобиться. Для м'яких порід дерев потрібна більш твердий склад (2 частини масла до 1 частини воску), для твердих порід більш м'яка мастика (3 або 4 частини масла до 1 частини воску).

Обидва інгредієнта також готуються на водяній бані до повного розчинення воску в маслі. Після цього переливаємо складу в скляну тару з широким горлом і даємо охолонути. Мастика готова до застосування.

Перед поліруванням мастикою добре двічі просочити виріб з дерева маслом. Не забувайте висушувати ложку після кожної процедури. Якщо того вимагає деревина, відшліфуйте її самої дрібної наждачним папером. Після цього візьміть відріз повсті і з його допомогою натріть ваше виріб приготовленої мастикою.

З першого погляду може здатися, що процес досить витратний за часом. Але якщо ви займаєтеся улюбленою справою і в задоволення, ви помітите, як з кожним разом на одне і те ж дія вам знадобиться все менше і менше часу, а ваше майстерність буде рости з кожною промасленим дерев'яної ложечкою.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner