Продавець Best Home Goods - "Кращі товари для дому, подарунки, дрібниці" розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
4916 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 08:30 найближчого робочого дня (сьогодні).

Best Home Goods
+380 (68) 999-56-22
+380 (67) 999-56-22
Кошик

Як вибрати дерев'яну лопатку для кухні: як доглядати.

Як вибрати дерев'яну лопатку для кухні: як доглядати.

Різноманітність кухонного інвентарю просто вражає: щороку з'являються нові пристосування, виготовлені із сучасних та технологічних матеріалів. Проте багато господарки залишаються вірними традиційним предметам побуту – простим, звичним та безпечним. І справа тут зовсім не в ностальгії або потязі до джерел, а в тому, що багато з начиння наших бабусь і прабабусь виявляється куди зручнішим і функціональнішим за нинішні аналоги. Простий приклад – дерев'яна лопатка, якою можна помішувати заправки та соуси, перевертати шматки м'яса або риби, оладки та млинці, не обпалюючи рук, і навіть легко розкладати шматочки тортів або тістечок за святковим столом.

Крім такої своєрідної мультифункціональності, дерев'яне начиння має й інші особливості, за які її так люблять домашні кулінари.

Плюси та мінуси

Про переваги виробів з дерева для кухні ми практично не замислюємося - просто користуємося ними із задоволенням. Але ж кожній господині буде приємно знати, що її інструменти безпечні та ніколи не зіпсують фірмову страву. Ось вам кілька доводів «за» застосування натурального начиння:

  • При використанні дерев'яної лопатки під час приготування їжі виключається можливість отримати опік, тому що у дерева низька провідність тепла, і на відміну від металу воно не нагрівається.
  • Таке начиння не дряпає посуд, адже дерево – у певному сенсі м'який і податливий матеріал. Це дає можливість використовувати його для приготування в каструлях та сковорідках з антипригарним та тефлоновим покриттям.
  • Екологічність – на відміну від пластику та інших новомодних матеріалів, натуральний масив не виділяє токсинів та не впливає на смак страв. Щоправда, для цього потрібно буде придбати лопатку, яку на виробництві точно не обробляли жодними просоченнями.
  • Великий вибір форм, розмірів та дизайну. Ви можете купити різьблені або мальовані лопатки, прикрашені випаленими орнаментами, з прорізами та без.
  • Низька вартість, не кажучи вже про те, що таку річ можна зробити своїми руками з невеликої дощечки - вийде майже задарма.

Вироби з дерева вважаються гіпоалергенними та безпечними для здоров'я людини.


Втім, є вироби з натуральних матеріалів і свої недоліки. Наприклад, такі лопатки вбирають запахи, забарвлюються деякими продуктами, можуть покорчитися і навіть тріснути від тривалого перебування у воді. Та й згодом вони темніють. Хоча ці мінуси легко усунути. Щоб лопатка не вбирала вологу, після миття її необхідно витирати насухо, для захисту від тління або загоряння - зберігати вдалині від відкритого вогню. А довше зберегти привабливий зовнішній вигляд улюбленого інструменту допоможуть нехитрі правила догляду.

Особливості догляду
Щоб уберегти дерев'яну лопатку від тріщин, перед першим використанням її необхідно змастити вазеліновим маслом і залишити на 5-10 хвилин в духовці з температурою +180 °C. Будьте уважні: ця порада не підходить для бамбукових чи розкритих лаком виробів. Взагалі час від часу влаштовуйте свого натурального начиння «масляні обтирання» - це вбереже їх від впливу вологи та запобігає появі тріщин.

У процесі експлуатації слід підтримувати чистоту дерев'яного начиння. Після приготування або сервірування страв одразу обполіскуйте лопатку проточною водою. Якщо їжа засохне на її шорсткої поверхні, прибрати її без ушкоджень можна буде лише після тривалого замочування, що теж не на користь такому інструменту.

Також для миття дерев'яних лопаток не слід використовувати сучасну побутову хімію. Замініть ці засоби господарським милом, содою чи лимоном. Останній не лише очистить та продезінфікує поверхню, але й надасть деревині приємного аромату.

Освітлити потемнілу від часу дерев'яну лопатку допоможе перекис водню. Необхідно просто нанести її на ватний диск та протерти поверхню виробу, а через 2-5 хвилин промити його у теплій воді та висушити.

Нумо обирати!
Насамперед варто поцікавитися, з якої деревини виточена лопатка. Від цього залежатиме не лише її зовнішній вигляд, а й термін служби вашої кухні.

Лідером тут є Бук, Дуб, Ясен. Він має дуже щільну структуру і майже не вбирає вологу. Крім того, деревина має антисептичні властивості та гарний аромат. Саме такі лопатки виходять найміцнішими. Останнє місце займають породи (береза, горіх, липа та ін.) – вони виявляються менш довговічними.

Тепер залишилося вибрати тільки форму та розмір лопатки – залежно від того, як ви її використовуватимете. Тут варіантів вистачає. На ринку можна знайти прямокутні, овальні та конусоподібні інструменти, вироби з отворами, а також моделі у вигляді неглибокої ложки або вилки з довгою ручкою.

  • Вузькою лопаткою зручно викладати шматочки торта чи інших десертів.
  • Широкий – перевертати на сковорідці рибу чи котлети, готувати печеню.
  • Вироби з отворами зручні для смаження у фритюрі – через щілини у лопатці стікає зайвий жир.
  • Дерев'яні лопатки ложки підходять для приготування соусів, варення, каш та рідких страв, які потрібно пробувати у процесі варіння.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner